dijous, 18 de desembre del 2008
AGENDA DE FIRES D'INTERCANVI:
El proper diumenge dia 21 de desembre arriba l'edició d'hivern del nostre Mercat d'intercanvi. Serà com sempre a la plaça de la Virreina, d' 11 a 17h.
Aquest mercat te una especial transcendència per les dates en que es realitza. El Nadal és l'època consumista per excel·lència, on el diner és el màxim protagonista. Per això te encara més sentit trobar-nos en un espai on l'única norma és que no es poden utilitzar els diners. A més, que millor que una crisi per a posar en pràctica alternatives reals al capitalisme.
Com ja és habitual, en aquesta edició tindrem algunes novetats. Des de la Xarxa d'Intercanvi de Coneixements s'oferiran un parell de tallers:
Taller de reciclatge (a les 12h):
amb bricks, llaunes, tubs de wc i paper de diari podrem fer carteres, recipients per a llapis, estrelles de Nadal, figures... Amb imaginació i les nostres mans farem creacions per disfrutar i regalar! Per al taller seria bo que cadascú portés bricks i llaunes de refresc buides (nets millor!) i tubs de wc. Porteu-vos també les vostres tisores.
Taller de Dansa Contact (a les 13h):
Harmonitzar una dansa de moviments lliures sense perdre el contacte entre dos cossos.
Com és habitual, el col·lectiu “Olla mòbil” faran el dinar amb tot allò que tots i totes aportem per a l'olla comú.
Així que, ves-te guardant la data del 21 de desembre i porta les teves coses per intercanviar.
web de tecnologies eficients
Escrit a Jordi Hereu. Prohibició de les 12 hores de lectures antinuclears a la Pça de Sant Jaume
Davant la prohibició per part de l'Ajuntament de Barcelona de la realització de les "12 hores de lectures antinuclears", les organitzacions que formem la coordinadora Tanquem les Nuclears -100% Renovables (TLN - 100% EER) hem acordat lliurar l'escrit que us reproduïm tot seguit a l'Alcalde de Barcelona, en el text es reflexiona sobre les implicacions del fet.
Des de TLN - 100%EER esperem una resposta per part de l'alcaldia de la ciutat davant un fet que considerem arbitrari, i que remet a les pràctiques pròpies d'una època històrica que semblava superada.
Barcelona, 16 de desembre del 2008
A l'atenció de Jordi Hereu i Boher, Alcalde de Barcelona.
Amb absoluta incredulitat hem rebut la notificació dels serveis tècnics de la regidoria del districte de Ciutat Vella per la que ens comuniqueu la PROHIBICIÓ de realitzar les "12 hores de lectures antinuclears" a la Plaça de Sant Jaume, i que textualment diu:
"DENEGAR a GREENPEACE ESPAÑA, llicència d'ús especial de la via pública sol·licitada el 03/12/2008, per exercir l'activitat de CAMPANYA JO SOC ANTINUCLEAR a PL SANT JAUME 1, per que no concorren les circumstàncies previstes per a la concessió d'aquest tipus de llicència de caràcter discrecional, com la utilitat pública de l'ocupació, compatibilitat amb els altres usos i activitats de la zona o adequació a l'estètic." Barcelona, 12 de desembre de 2008.
Al marge del llenguatge burocràtic, abstracte, i totalment aliè al que hauria de ser una administració que fos entenedora per a la ciutadania, volem manifestar el següent:
Primer: L'acte "12 hores de lectures antinuclears" era un acte pacífic, cívic i simbòlic, de durada limitada, com el seu mateix nom indica, d'informació a la ciutadania dels impactes que l'energia nuclear està causant sobre la salut de les persones i els ecosistemes. El format de lectura pública de textos al carrer en relació a aquest tema correspon a un dels pocs àmbits en que les organitzacions no governamentals de la societat civil podem fer front a la aclaparadora campanya que el "lobby" nuclear porta desenvolupant en els darrers 8 anys per fer oblidar a la societat civil aquests impactes, i propagar la falsa idea de que l'energia nuclear és part de la solució al canvi climàtic i la crisi energètica.
Aquesta campanya es desplega de manera aclaparadora en els mitjans de comunicació, a on els immensos recursos econòmics del "lobby" nuclear marquen les pautes de les informacions que es propaguen. Per contra, els col·lectius que sintonitzem amb el sentir majoritari de la societat civil, que és el rebuig a l'energia nuclear, tan sols tenim una presència secundària, per no dir marginal, en aquests mitjans.
El contacte directe amb la societat, al carrer, és un dels àmbits a on el "lobby" nuclear no ha pogut encara imposar els seus interessos. Per això, amb aquesta prohibició les forces que governen a l'ajuntament de Barcelona (PSC, ERC i ICV) es posicionen en clara sintonia amb els interessos del "lobby" nuclear. Més enllà del que puguin ser els seus posicionaments o discursos sobre la problemàtica ambiental, demostren amb els fets quina és la seva veritable postura.
Segon: del redactat que intenta justificar la prohibició destaca la frase que qüestiona "la utilitat pública de l'ocupació". Qualsevol persona mínimament informada de la problemàtica dels impactes ambientals i socials de l'energia nuclear s'ha de sentir sorpresa de la ignorància que demostra el que es qüestioni la "utilitat pública" d'informar a la ciutadania del que una bona part de la comunitat científica considera un perill de primera magnitud.
Tercer: Igualment destaca la justificació de la prohibició en base a la "compatibilitat amb altres usos i activitats de la zona", tractant-se la Plaça de Sant Jaume del principal centre polític de Catalunya, res menys incompatible que realitzar l'acte proposat en aquest marc. Com ho proven la gran quantitat d'activitats informatives o de protesta que es realitzen en aquest indret a llarg de l'any.
Quart: Resulta igualment ridícula l'excusa de la prohibició en base al que eufemísticament s'anomena "adequació a l'estètic" (?), que és de críptica interpretació, però que sembla al·ludir a la decoració nadalenca de la Plaça; ja que qualsevol altra possible interpretació seria tan grotesca que no caldria ni prendre-la en consideració.
Al marge de que l'impacte de les centrals nuclears, i la propaganda dels seus defensors, no s'atura amb motiu de les festes nadalenques, posar l'excusa de la decoració de la Plaça per prohibir un acte informatiu que es realitza per temps limitat, i al marge de qualsevol criteri estètic, dona una idea del nivell de ridícul a on estan disposades a arribar determinades institucions i forces polítiques per protegir els interessos dels poders econòmics dominants.
Cinquè: Caldria retrocedir a la memòria de l'època final de la dictadura franquista per a trobar precedents de que la prohibició d'un acte pacífic i respectuós amb l'ordenament legal, es faci en base a criteris tan arbitraris i mancats de lògica. Amb aquesta prohibició la institució que presidiu, senyor Hereu, deixa en evidència el seu veritable tarannà, i la consideració que li mereix l'expressió de la societat civil, al temps que marca un abans i un desprès.
Barcelona a 16 de desembre del 2008.
dimecres, 17 de desembre del 2008
Festival Internacional d’Art Contemporani de Barcelona
font CRBS, info21.
dimarts, 16 de desembre del 2008
Per un nadal més verd!
Així comença el quadern de bones pràctiques nadalenques que ens ofereix ADEGA a la Xarxa de Llars verdes i a tots els quals vulguem aprendre a gaudir d'uns nadal diferents!
Podeu trobar el quadern penjat a la web de Hogares Verdes del Ministeri de Medi Ambient.
http://www.mma.es/portal/secciones/formacion_educacion/programas_ceneam/hogares_verdes/index.htm
dilluns, 15 de desembre del 2008
DEMÀ Acte anitunuclear de greenpeace
Si no t'empasses les mentides de la indústria nuclear
<https://colabora2.greenpeace.es/yosoyantinuclear/informes_cat.php> i dels seus portaveus <http://www.tanquemlesnuclears.org/15>.
I si coneixes les veritats de les Falses Esperances http://www.greenpeace.org/espana/greenpeace-tv/
Si vols recordar al govern de Zapatero que s'ha compromès a abandonar l'energia nuclear...
*El proper dimarts, 16 de desembre de 2008*,
*Acomiada l'any amb un acte antinuclear!!!!*
De 10 del matí a 10 del vespre, acosta't una estona *a la Plaça Sant Jaume de Barcelona* i uneix-te ala campanya Jo sóc antinuclear!http://www.yosoyantinuclear.org>
Si tens el teu text antinuclear, o n'hi ha algun que t'agrada especialment, comparteix-lo...
Si vols sumar-te els texts que hem seleccionat, ofereix-nos la teva veu i les teves ganes de deixar l'energia nuclear enrere!
Digue'ns quan podras venir tot enviant un missatge a armartin@greenpeace.org
Convida als teus amics a participar-hi...
I tots plegats farem festa!
Una campanya llançada per Greenpeace <http://www.greenpeace.org/espana/>
i la coordinadora Tanquem les Nuclears - 100% Renovables. <http://www.tanquemlesnuclears.org/>
dijous, 11 de desembre del 2008
presentació del LLibre:
Presentació del llibre 'Canvi climàtic i crisi energètica: solucions comunes': Conclusions del Cicle de tertúlies i presentació de la publicació.
La publicació, editada i traduïda al castellà i l'anglès pel CADS, recull el procés i les ponències presentades durant la realització de les primeres jornades de l’OCEAS, “Canvi Climàtic i Crisi Energètica, solucions comunes”, així com les conclusions dels grups de treball que van tractar diversos aspectes al llarg del procés i en les que Barnamil va participar. Aquesta publicació pretén esdevenir un dels primers documents que planteja i posa en debat el repte conjunt de canvi climàtic i la crisi energètica, com a parts d’una mateixa qüestió, i servir de punt de partida per a continuar aprofundint el discurs i incitant a plantejar nous dubtes i noves possibilitats i/o alternatives, així com ajudar en la recerca conjunta de quins són els reptes més urgents del present. Alhora, espera servir d’eina en el procés d’afinar i madurar el debat sobre les energies renovables, l'eficiència energètica, la disminució absoluta dels consums, etc. en diferents àmbits i sectors.
L’acte tindrà lloc avui, dia 11 de desembre de 2008,
a partir de les 18.30 hores a la Sala Sagarra de l'Ateneu Barcelonès
(c.Canuda, 6)
Article "el pelotazo solar"
"Cambio ladrillo por huerto solar"
"La sospecha de fraude salpica a la industria, que creció el 900% en dos años - El 'permiso de conexión' tomó el testigo de la recalificación urbanística "
Podeu trobar l'article a la següent adreça: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Cambio/ladrillo/huerto/solar/elpepisoc/20081207elpepisoc_1/Tes
Xocolatada Solar amb Trèvol
dimarts, 18 de novembre del 2008
Pròximes activitats Barnamil
DIVENDRES 21 NOVEMBRE, participem en la FESTA DE LLUM I COLORS sota el lema GAUDEIX DEL CAOS.DE 17 A 20 hores al C/ Garcilaso davant del Centre Garcilaso.
L'activitat de Barnamil: TENIM UN BARRI VERD?
Cada persona que participi tindrà que enganxar la imatge d'una cosa sostenible que tingui a casa en un mural que representi un barri verd...i anirem sumant les emissions de CO2 que tenim entre tots i totes les participants.
DISSABTE 22 DE NOVEMBRE, dintre del programet de les Festes de la Sagrera trobem:
L'activitat de Barnamil: XOCOLATADA ECOLÒGICA a càrreg de Barnamil, amb una cuina solar farem una xocolatada! Esperem que faci bon dia!! Abans podreu gaudir d'un espectacle infantil: Màgic Sergio i l'espectacle DiverMagic.
La xocolatada i l'espectacle serà al C/Olesa, davant del Mercat de Felip II.
Us hi esperem!
Èxit de participació de Llars Verdes
A continuació podeu veure el nombre de LLARS VERDES participants a cada grup:
Grups de Llars Verdes | Llars Participants | Persones participants |
Grup Centre de Recursos Barcelona Sostenible, 1. | 6 | 7 |
Grup de | 7 | 8 |
Grup “xarxa de consum solidari” Sant Antoni | 5 | 8 |
Grup Centro de Recursos Barcelona Sostenible, 2. | 10 | 11 |
Grup Cooperativa de consum Germinal el Farrò | 14 | 18 |
Grup Centro Cívico Garcilaso, Sagrera. | 15 | 18 |
Grupo Centre “El pou de | 14 | 14 |
Grup Fedelatina, Gòtic. | 15 | 16 |
Total | 86 | 100 |
A cadascun dels participants: MOLTES GRÀCIES per la il·lusió i col·laboració que heu mostrat fins ara! A partir d'aquest moment la feina la teniu vosaltres, hem de continuar endevant i fer esforços per arribar a l'objectiu de reduir el 6% de litres d'aigua i el 5,2% d'emissions de CO2!!! A veure si entre tots ho aconseguim! A finals del mes de gener ens retrobarem per veure quins canvis heu assolit.
IGUALMENT ESPEREM RETROBAR-NOS EN UNA SEGONA ETAPA DE LLARS VERDES I SEGUIR COMPARTINT CONEIXEMENTS I EXPERIÈNCIES...
divendres, 19 de setembre del 2008
presentació de Llars Verdes al CRBS i ECOCONCERN
El passat dilluns 15 de Setembre vam presentar el programa LLars Verdes al Centre de Recursos Barcelona Sostenible.
Vam tenir força èxit d'assistència, unes 15 persones que ja s'han motivat per formar part dels grups de Llars Verdes de Barcelona.
La pròxima presentació del programa serà a l'associació ECOCONCERN, el pròxim 30 de Setembre a les 19.30h.
Carrer Mare de Deu del Pilar 15, principal.
Els que encara no coneixeu el programa esteu convidats/des a venir el pròxim dia 30!!!
dimarts, 16 de setembre del 2008
APAGADA MUNDIAL, per deixar respirar el planeta
Foscor mundial, el 17 de setembre del 2008, des de les 21.50 a les 22.00 hores. Es proposa apagar totes les llums I si es possible tots els aparells elèctrics, perquè el nostre planeta pugui respirar.
Si la resposta és massiva, l'energia que s'estalvia pot ser brutal. Només 10 minuts I veurem el que passa. Si estem 10 minuts a la foscor, encenem una vela I simplemente la mirem, nosaltres I el nostre planeta estarem respirant. Recordem que la unió fa la força I Internet pot tenir molt de poder I pot ser quelcom molt gran.
Aquest anunci és extret de la nova publicació CRISI:http://www.17-s.info
dimecres, 10 de setembre del 2008
Llars Verdes a Barcelona, horaris i dates.
Gràcia
Al Centre de Recursos Barcelona Sostenible
C/ NIl Fabra 20. (metro Lesseps)
horaris: dilluns 6 octubre, 20 octubre i 3 de novembre, de 18 a 20h.
Sagrera
Al Centre Garcilaso
C/Juan de Garay 19. (metro Sagrera)
horaris: dimarts 7 octubre, 21 octubre i 4 de novembre, de 19 a 21h.
Ciutat Vella
Al Pou de la Figuera
C/Sant Pere més baix 70-74. (metro Urquinaona oJaume I)
horaris: dimecres 8 octubre, 22 octubre i 5 de novembre, de 19 a 21h.
Per apuntar-vos podeu escriure'ns al correu electrònic: info@energianeta.net o trucar al 934988007.
Us hi esperem
divendres, 11 de juliol del 2008
Trobada a Pamplona de LLars Verdes-Kioto
Hem rebut una subvenció conjunta del Ministeri de Medi Ambient amb el que portarem a terme una variació del projecte LLars Verdes, amb el nom LLars Kioto. La principal diferència és que aquest programa el dirigim exclusivament a entitats i/o institucions i els i les seves usuaris i farem els tallers a les seus de les entitats. A totes les entitats que pogueu estar interessades, poseu-vos en contacte quan abans millor amb nosaltres perquè poguem explicar-vos en persona en que consisteix aquest programa. El llançament comença al Setembre!
divendres, 20 de juny del 2008
Subvencions Agència d'Energia de Barcelona
Aïllament tèrmic i acústic de buits arquitectònics existents en edificis privats d’habitatges : L’Ajuntament subvenciona el 50% de la factura de les obres de substitució de vidres i fusteries d’habitatges i locals individuals, així com de façanes completes, per instal·lar-ne d’altres de millors característiques aïllants.
Reducció de les emissions contaminants de les calefaccions urbanes: L’Ajuntament subvenciona fins al 20% del cost del canvi o adequació de calderes que permetin substituir el combustible emprat per un altre de menys contaminant.
dimecres, 18 de juny del 2008
Taller elèctric al Centre de Recursos Barcelona Sostenible
Adéu a la tarifa nocturna
La desaparició de la Tarifa Nocturna és una obligació promoguda pel Ministeri d'Indústria al Real Decret 871/2007 publicat el 29 de juny de 2007 i en el que es proposa una fòrmula de traspas a altres tarifes en funció de la potència que tenen contractada.
Per altre banda, sorgeix la tarifa amb discriminació horària. La diferenciació bàsica és que la nova tarifa ccompta amb més hores de període vall, que com ja coneixeu són les més econòmiques. (exactament un 47% si ho comparem amb els preus de la tàrifa estandàrd).
Per altre banda, les hores de consum amb recàrreg (o hores punta) es redueixen, passant de 16 a 10 hores amb un recàrreg sobre el consum d'un 35%.divendres, 13 de juny del 2008
historia de las cosas
dimarts, 10 de juny del 2008
Estalviant amb els electrodomèstics
- Els frigorífics consumeixen més del 25% de l'electricitat que es gasta en un habitatge.
- La rentadora consumeix al voltant del 14% de l'aigua emprada a casa.
- Un grau de reducció en la temperatura d'un frigorífic suposa un 5% d'augment en el consum elèctric.
- Les rentadores convencionals eficients (classe A i B) permeten estalvis del 40 al 70% d'energia.
- Un rentavaixelles eficient consumeix menys aigua, menys detergent i fins a un 20% menys d'energia.
- El fet d'instal·lar el frigorífic en un lloc inadequat pot suposar l'augment d'un 15% en el consum elèctric.
taller llars verdes a la Sagrera
En aquest primer taller; "Repensem l'energia a la llar", farem diferents dinàmiques per reflexionar sobre l'energia: d'on vé? en què la utilitzem? com es gasta? quines conseqüències té el seu consum?Fins a quin punt depen la nostra qualitat de vida del consum energètic?
També lliurarem un kit d'estalvi energètic als participants, i farem una explicació d'aquest. Finalment revisarem i acabarem d'omplir el qüestionari sobre el consum energètic a casa vostra, que serà la eina per avaluar al cap d'un any els resultats del programa (les millores assolides) i per començar a treballar en el segon taller que es realitzarà unes setmanes després.
El taller començarà a les 19.00 i finalitzarà entre 20.30 i 20.45.
El taller serà a la botiga de Mercasol, propera a la parada de metro de Sagrera, C/Portugal num.2.
Us preguem us apunteu abans de venir, al c-e: info@energianeta.net, o tf. 934988007.
dilluns, 2 de juny del 2008
Aquest dijous: primer taller LLARS VERDES
En aquest primer taller; "Repensem l'energia a la llar", farem diferents dinàmiques per reflexionar sobre l'energia: d'on vé? en què la utilitzem? com es gasta? quines conseqüències té el seu consum?Fins a quin punt depen la nostra qualitat de vida del consum energètic?
També lliurarem un kit d'estalvi energètic als participants, i farem una explicació d'aquest. Finalment revisarem i acabarem d'omplir el qüestionari sobre el consum energètic a casa vostra, que serà la eina per avaluar al cap d'un any els resultats del programa (les millores assolides) i per començar a treballar en el segon taller que es realitzarà unes setmanes després.
El taller començarà a les 18.00 i finalitzarà entre 19.30 i 19.45.
El Centre de Recursos està al costat de la parada de metro de Lesseps, C/NIl Fabra 20.
Us preguem us apunteu abans de venir, al c-e: info@energianeta.net, o tf. 934988007.
Us hi esperem!
dimarts, 27 de maig del 2008
xerrada al Centre Cívic Ton i Guida
Serà una xerrada-taller on explicarem l'experiència de la realitzacíó de la ecoauditoria energètica del Centre Cívic. L'estudi del Centre s'ha fet col·lectivament entre membres de l'associació Grodema i amb el suport tècnic de l'Associació Barnamil. També parlarem sobre les diferents mesures d'estalvi energètic que podem aplicar tant al Centre Cívic com a casa nostra. Us hi esperem!!
dijous, 15 de maig del 2008
LLARS VERDES: nou projecte Barnamil
Barnamil posa en marxa aquesta iniciativa com a continuació del projecte “Veïns i Veïnes amb l’energia neta” iniciat a finals del 2006 i que va consistir en la realització d’ecoauditories energètiques a més de 150 llars de Sant Andreu gràcies a la col·laboració d’entitats de la zona com associacions de veïns i veïnes, cooperativa de consum, etc.
A través del programa Llars Verdes convidem a la població de Barcelona a participar en un procés d’aprenentatge col·lectiu destinat a millorar la gestió domèstica de l’energia i l’aigua. Les persones participants podran organitzar i fer funcionar la seva llar de forma més responsable i solidària i també podran reduir i prendre consciència del consum que fan de recursos. Amb accions senzilles i petits canvis d’hàbit, reduirem de forma significativa el consum d’energia i d’aigua a la llar, mantenint el nostre benestar i qualitat de vida i amb conseqüències positives sobre la nostra butxaca; ja que estalviarem en les factures.
El programa es desenvolupa a través de tallers, amb atenció personalitzada als participants i valorant els resultats totals assolits pel conjunt de llars. A les llars participants se'ls ofereix:
•- 3 reunions per reflexionar sobre els problemes ambientals globals derivats del model energètic actual. S’informa i intercanvia sobre les diferents possibilitats de millorar el nostre consum energètic quotidià i els beneficis ambientals, socials i econòmics (per a nostres butxaques) associats a l’elecció d’aquestes opcions ambientalment més responsables.
•- Atenció personalitzada, a través de telèfon i correu electrònic, per a ajudar a resoldre tots els dubtes que sorgeixin.
•- Materials amb informació i recomanacions pràctiques i un senzill equip d’estalvi (bombeta baix consum, reductor, termòmetre...).
El projecte Llars Verdes parteix d’un programa d’educació ambiental llançat a l’any 2005 pel CENEAM (Centre Nacional d' Educació Ambiental) a la província de Segovia. Actualment s’han unit a la iniciativa 790 llars d’altres comunitats autònomes (Navarra, País Basc, Andalusia, Madrid…) i Barnamil ha entrat a formar part de la xarxa d’entitats participants en el programa amb l’objectiu d’impulsar aquest projecte a Catalunya, concretament a la ciutat de Barcelona. Ara teniu la possibilitat de que les vostres llars també entrin a formar part d’aquesta “xarxa de Llars Verdes”.
Apuntat ara enviant un mail a: info@energianeta.net.
Els horaris dels tallers seran;Al CRBS: dimecres de 18.30 a 20.30 dies: 5 juny, 18 juny, 10 setembre.
A Mercasol: dissabtes de 11.30 a 13.30 h.; dies: 8 juny, 21 juny i 13 de setembre
Nova exposició auditoria energètica del Centre Cultural Ton i Guida
ESTUDI AMBIENTAL DEL CENTRE TON I GUIDA
A finals de gener del 2008, des de l’associació GRODEMA, membre de la plataforma d’entitats del Toni i Guida, amb el suport tècnic de Barnamil, associació que treballa per la sensibilització activa de la ciutadania a favor d’una nova cultura energètica, es va engegar un procés participatiu per la realització de la ecoaudiòria energètica del centre Cutural Toni i Guida.
En que ha consistit aquest estudi?
1. Diagnosticar quines fonts energètiques fem servir.
2. Quines tecnologies i aparells utilitzem al centre per garantir la il·luminació, la climatització,l’aigua calenta, l’ofimàtica...
3. Autovalorar-nos per conèixer quins hàbits tenim els usuaris/es del centre a l’hora de utilitzar l’energia.
Com consumim energia al Ton i Guida?, On consumim més energia? . Que podem fer per estalviar energia?
Es vol donar a conèixer aquesta experiència amb la possibilitat de reproduir-la a altres centres culturals, entitats, associacions dels diferents barris de Barcelona i anar avançat cap a una nova cultura energètica.
Si vols consultar tot l’estudi o participar et pots posar en contacte amb Barnamil, info@energianeta.net o Grodema, grodema@terra.es.
La exposició la podreu visitar al Centre Ton i Guida de Roquetes, carrer Romaní 6, metro Vía Julia. El dia 29 de Maig a les 19.00h de la tarda al mateix centre es farà una xerrada-taller sobre l'estudi, els resultats i les diferents possibilitats de millorar la gestió energètica als nostres entorns més propers (feina, llar, centres culturals, entitats...etc.). Us esperem...
dilluns, 28 d’abril del 2008
dimecres, 9 d’abril del 2008
La sed de Barcelona tiene solución (PEDRO ARROJO AGUDO)
07/04/2008
Vota
Resultado 64 votos
La sequía aprieta en Cataluña y pone de nuevo sobre la mesa el debate sobre el agua, que vuelve a usarse como arma política. Ante todo, es importante aclarar que, más allá de la grave situación de emergencia actual, Barcelona tendrá asegurada la provisión de recursos hídricos en un futuro cercano, incluso en circunstancias de sequía extrema. Barcelona vive sobre un acuífero: el que forman las aguas subterráneas del aluvial del Besòs y del Llobregat. De hecho, el metro de Barcelona ha venido bombeando en el pasado millones de metros cúbicos al año para evitar que se inundaran sus galerías.
La noticia en otros webs
· webs en español
· en otros idiomas
Para paliar la sequía de Sevilla bastó ofrecer siete pesetas por metro cúbico a quienes cedieran agua
El mar y el acuífero ofrecen a Barcelona agua más que suficiente si se saben utilizar
El problema, al igual que en otras cuencas y comunidades autónomas, es que hemos contaminado de forma irresponsable esos acuíferos. Aunque la Directiva Marco del Agua nos obliga a cuidar el buen estado de las masas de agua, recuperar un acuífero puede requerir décadas. Sin embargo, obtener hoy aguas de calidad de esos acuíferos es perfectamente viable, aplicando una ósmosis inversa, similar a la que permite desalar aguas marinas. Hoy, con las nuevas tecnologías disponibles (cámaras isobáricas, membranas de baja presión...) podemos obtener aguas excelentes de esos acuíferos por menos de 0,25 euros por metro cúbico (€/m3); y conviene recordar que un metro cúbico son mil litros. En todo caso, Barcelona, al igual que el resto de ciudades costeras, dispone del mar, que puede ser fuente de aguas desalinizadas por ósmosis inversa, incluso en circunstancias de sequía, por apenas 0,4 €/m3.
Respecto al clamor demagógico de esas "aguas que se perdieron en el mar" durante la última crecida del Ebro, de nuevo sería necesario llamar a la sensatez a quienes tienen la obligación de disponer de información y de un mínimo de formación. Más allá de la importancia ecológica de esas crecidas y de su vital trascendencia para las pesquerías marinas, cuando un río baja en crecida, sea el Ebro, el Júcar o el Segura, lo único que se puede hacer es evacuar caudales al mar. Por un gran canal, para eventuales trasvases, apenas podría derivarse el 2% de una riada ordinaria.
Ante los agrios debates reabiertos, es necesario aclarar que los trasvases son una pésima estrategia para prevenir y gestionar sequías. La razón radica en que las sequías no son locales sino regionales. En nuestro caso suelen afectar, cuando menos al área mediterránea. Por ello, cuando el Segura entra en sequía, el Júcar, el Ebro y el Llobregat suelen sufrir también, en una u otra medida, estrés hídrico. El propio Plan Hidrológico promovido en su día por el Partido Popular preveía, eso sí, en la letra pequeña de los anexos, que el 20% de los años, es decir, los años de sequía, no se podría trasvasar ni un metro cúbico.
La Agencia Catalana del Agua es consciente de todo ello y, de hecho, tiene diseñado un plan muy razonable basado en las opciones de desalar aguas de mar y desalobrar aguas del acuífero del Llobregat (la desalobración del acuífero del Besòs ya está en servicio). El problema es que la gran planta de ósmosis inversa del Llobregat, en construcción, que ofrecerá 200.000 metros cúbicos al día, por desalación de aguas marinas o de aguas del acuífero, no llega a tiempo para resolver las angustias actuales.
Se trata, por tanto, de poner en marcha un plan de emergencia coyuntural muy especial, que probablemente no haya que reeditar nunca más en el futuro. Un plan en el que hemos de poner sobre la mesa todas las posibilidades, para acabar escogiendo las que sean más razonables desde el punto de vista ambiental, social y económico.
La ministra Narbona, en su primera intervención sobre la cuestión, ofreció una opción muy razonable: organizar con urgencia lo que se denomina en la Ley de Aguas un "centro de intercambio", similar a los famosos bancos de agua de California. Tal centro debería negociar la cesión de derechos de riego al área metropolitana de Barcelona, mientras dure la sequía, a cambio de las pertinentes compensaciones económicas. A principios de los noventa, Sevilla sufrió dramáticos cortes de agua que afectaron a cientos de miles de familias. Hoy, probablemente, pocos recuerden cómo se resolvió la situación. Pues bien, no fue preciso ni un trasvase desde el Miño, ni una desaladora en Sanlúcar. Bastó con un anuncio en prensa que ofrecía 7 pesetas por metro cúbico a los regantes del Bajo Guadalquivir que quisieran ceder caudales a Sevilla (por entonces, regando arroz o algodón obtenían un beneficio neto que no llegaba a 4 pesetas por metro cúbico).
Obviamente el regadío en Cuencas Internas de Cataluña no es el del Bajo Guadalquivir; pero esta opción puede ofrecer caudales no despreciables. Aunque en el Llobregat, al parecer, ya se han intercambiado las aguas de riego por retornos depurados, y en el Besòs hay poco regadío, habría que explorar a fondo todas las posibilidades, incluyendo los regadíos del Ter. Regadíos que demandarían compensaciones de cierta entidad, al estar en juego cosechas de fruta y hortaliza. Sin embargo, reservando caudales para garantizar la vida de los árboles, la compensación de las cosechas sería el único coste a cubrir, al existir infraestructuras de transporte a Barcelona. Desgraciadamente, en esta ocasión, el Ter también sufre la sequía y hay escasos caudales de riego.
El transporte de aguas en barco desde el sur de Francia debería suponer menos de 5 €/m3. Sin embargo, la premura de la situación y la falta de escrúpulos de las navieras están disparando los costes. Por otro lado, un trasvase de emergencia desde el Alto Segre tiene varios problemas: en primer lugar, el Segre, que también está en sequía, no ofrece hoy por hoy caudales disponibles; por otro lado, si llegara a haber caudales, los regantes leridanos reclamarían sus derechos; y por último, los movimientos ciudadanos del Bajo Ebro reclamarían esas aguas para preservar el Delta. La opción de trasvasar desde el Alto Segre sólo caudales adquiridos previamente a los regantes, permitiría garantizar en el Delta el mismo caudal que hubiera llegado si no se produjese ese trasvase coyuntural. En todo caso, el coste del metro cúbico podría elevarse por encima de 3 o 4 €/m3, sobre todo por la amortización de unas obras que sólo servirían en esta ocasión, para luego desmontarse.
El resto de opciones de trasvase barajadas, en ningún caso llegarían a tiempo para resolver la emergencia en cuestión y, por tanto, deberían contrastarse con la alternativa de desalación en curso, explicada anteriormente. A este respecto convendría recordar que hace ya más de una década, los presupuestos previstos para el trasvase del Ródano suponían 0,7 €/m3. Hoy no sería menos de 1 €/m3; es decir, cuatro veces más que desalobrar aguas del acuífero y más del doble que desalar aguas marinas.
Me temo que el calendario electoral y la irresponsabilidad política de unos y otros nos han llevado a un punto en el que, una situación de por sí difícil se está convirtiendo en mucho más difícil. Y hablo de irresponsabilidad de unos y otros porque, más allá de las responsabilidades evidentes de la Generalitat, debemos considerar las de una oposición dispuesta a transformarlo todo en arma electoral.
En este contexto se puede comprender, aunque no justificar, la tardanza en abordar los pertinentes procesos de negociación con las diversas partes implicadas en posibles soluciones. Emergen incluso responsabilidades del Gobierno central y de Gobiernos autónomos, como el de Aragón y el de Navarra, a la hora de asumir los caudales ambientales mínimos en el Delta que los expertos propusieron hace ya tiempo. Ello exige, de una vez por todas, redimensionar las pretensiones insostenibles de nuevos regadíos en estas comunidades, e incluso en Cataluña, donde la Generalitat sigue promoviendo enormes superficies de nuevos regadíos. Mientras esto no quede claro, cualquier propuesta de trasvases desde la Cuenca del Ebro contará, y con razón, con una fuerte oposición, cuando menos en el Delta.
Se dice que no hay mal que por bien no venga. Esperemos que así sea y que este mal trago nos lleve a organizar adecuadamente nuestra inteligencia colectiva frente al cambio climático.
Pedro Arrojo Agudo pertenece al Departamento de Análisis Económico de la Universidad de Zaragoza.
divendres, 4 d’abril del 2008
LA LAVADORA MÁS EFICIENTE
La mayoría de lavadoras utilizan un sistema convencional de lavado, basado en el poder de limpieza del agua caliente. Para obtener este agua caliente se utilizan resistencias eléctricas que derrochan mucha energía. Pero existen otro tipo de lavadoras que basan su funcionamiento en un sistema que aprovecha la acción mecánica del agua y los productos de limpieza al máximo. El bajo consumo de electricidad se consigue primeramente por la disponibilidad de conexión bitérmica, lo que implica tener dos entradas de agua, una caliente y una fría. Con este tipo de lavadora el agua caliente se obtiene directamente del sistema de agua caliente que dispone el hogar, puede ser una caldera de gas natural o incluso colectores solares. De este modo se evita el uso de la electricidad para obtener el agua caliente. En segundo lugar existen sistemas con un tambor vertical, que resulta mucho menos consumidor de energía. Durante el lavado, los giros de la cuba de agua a alta velocidad consiguen generar corrientes de agua que, por acción de la fuerza centrífuga, provocan la separación de la suciedad de los tejidos. Esta tecnología permite lavar con menos gasto de energía y a la vez cuidar la ropa, ya que la especial circulación del agua evita las fricciones de la ropa y los movimientos bruscos. Conseguiremos un ahorro de energía de 0,865 kWh por lavado, ya que este modelo consume 0,135 kWh por lavado en comparación una de clase A) que consume 1 kWh por lavado. Ademas un hogar que utiliza 4 veces por semana la lavadora bitérmica se podria ahorrar 16'6 € al año.
dilluns, 10 de març del 2008
Participa en una iniciativa online: Consumeixes o et consumeixes?
El Pla 15 dies per a consumir menys i millor!
A través del blog http://consumesoteconsumen.blogspot.com/ promogut per CanalSolidro.org , les diferents ONG’s participants (Adena, Coordinadora Estatal de Comercio Justo, Ecología y Desarrollo, Espacio por un Comercio Justo, Greenpeace, Ideas, Intermón Oxfam, SETEM, Sodepau, Fundación Terra y Xarxa de Consum Solidari) proposen a la ciutadania un “Pla de 15 dies” per a convertir-se en consumidors més responsables. Per a això, cada dia ofereixen consells pràctics i trucs que faciliten la pràctica d'aquest tipus de consum, fomentant la participació en la iniciativa de qualsevol persona que desitgi compartir vídeos, fotos o comentaris sobre les seves idees o preferències a l'hora de consumir menys i millor. Alguns d'aquests consells responen a preguntes com: Quina classe de peix comprar?, Com estalviar més a través de les finances ètiques?, Què són les cooperatives de consum? Per què triar una marca i no altra?
Perquè tu pots començar a canviar les coses a través dels teus hàbits quotidians, segueix el Pla 15dies per a consumir menys i millor! Entra al blog i conta'ns amb una foto com practiques consum responsable al nostre poble de Sant Andreu i situa la teva idea en el mapa per a compartir-la amb els altres.
Más información sobre aquesta iniciativa: Paloma Ortega Fundación Chandra http://www.canalsolidario.org/consumesoteconsumen/ Tel. 91 554 43 14 / 626 74 08 64
dijous, 14 de febrer del 2008
article Joaquim Elcacho, periodista
Els britànics malbaraten cada any l’energia equivalent a la producció
anual de dues centrals elèctriques deixant els seus televisors i aparells
electrònics en stand-by, segons un informe donat a conèixer al Parlament
britànic al principi del 2006, en plena discussió sobre la necessitat de
reprendre la construcció de centrals nuclears. Proporcionalment, a
Catalunya la pèrdua d’energia a causa dels aparells que es mantenen amb
el llum vermell encès fins que els necessitem pot ser molt similar. De fet, els
estudis de l’Agència Internacional de l’Energia calculen que entre el 3 i el
13% del consum d’energia a les llars occidentals pot ser atribuït al funcionament
dels aparells semiapagats o en stand-by.
Tot i que pugui semblar un problema banal, la pèrdua d’electricitat a causa
dels stand-by és un exemple dels reptes transcendentals amb què s’enfronta
la societat quan es planteja el problema de la producció i utilització d’energia.
En el centre del debat, i de forma resumida, els experts alerten que la
humanitat no pot mantenir un creixement desproporcionat en el consum
d’energia com l’actual i, al mateix temps, tractar d’ignorar l’impacte que
aquesta conducta provoca sobre el medi ambient. Fent servir aquesta o
altres expressions, el futur requereix una nova cultura de l’energia.
De fet, la crisi provocada per l’increment del preu del petroli i, sobretot,
l’impacte que les activitats humanes tenen en el clima del planeta han
deixat en evidència una qüestió que comença a ser urgent: científics, polítics,
periodistes i el conjunt d’actors socials han de contribuir a posar en
marxa una nova cultura de l’energia.
Aquesta nova concepció de la producció i l’ús de l’energia s’ha de basar en
plantejaments d’estalvi, eficiència i respecte al medi ambient. Des de molts
sectors socials s’estan posant en marxa estratègies dirigides a fer realitat
aquesta nova cultura de l’energia, però el camí per aconseguir modificar mentalitats i conductes és
extremadament llarg.
divendres, 8 de febrer del 2008
L’energia solar tèrmica a Sant Andreu...
Diàriament gastem a les nostres llars una gran quantitat d’energia, sobretot en escalfar l’aigua. El 27% del nostre consum energètic se’n va escalfant aigua, quasi la tercera part del consum energètic d’una casa. Si modifiquem alguns dels nostres hàbits més consumistes, com les llargues dutxes, o les banyeres, etc. podríem reduir força aquest consum energètic. Però, i si a més a més poguéssim evitar les emissions generades com a resultat del consum energètic més indispensable? I si poguéssim canviar la font d’energia que utilitzem per escalfar l’aigua i substituir-la per una font renovable? I si estalviéssim el cost de l’energia necessària per escalfar l’aigua?
Això és el que està impulsant
A la gràfica que tenim a la nostra dreta observem els m2 de placa solar tèrmica que hi ha als diferents Districtes de Barcelona. El nostre Districte, amb més de
Un exemple de la posada en pràctica de l’ordenança solar tèrmica a Sant Andreu, són els apartaments amb serveis per a gent gran, que estan al carrer Joan Torras.
Els nous habitatges fan servir l’energia solar per escalfar l’aigua i empren dispositius per estalviar energia, com ara aixetes i dipòsits de baix consum, làmpades de baix consum i recuperadors d’aigües pluvials per a reg, entre altres mesures.
A Sant Andreu ja caminem amb l’energia neta, però encara ens falta molt per recórrer!
Per conèixer el preu d’aquestes instal·lacinos podeu entrar a la pàgina web de l‘Agència d’Energia de Barcelona, i entrar als simuladors.
Per a subvencions podeu consultar:
Institut Català d’Energia (ICAEN)
www.ICAEN.
es/frameo.html
Institut Municipal del Paisatge Urbà
www.bcn.es/paisatgeurba
Instituto para la Diversificación y Ahorro de la
Energía (IDAE)
www.ico.es
Agència Local d’Energia de Barcelona
Centre de Recursos Barcelona Sostenible
C/ Nil fabra, 20 - 08012 Barcelona
Tel. 93 237 47 43
www.barcelonaenergia.com
www.bcn.es/agenda21/